5 lépés a jól működő költségvetés kialakításához II. rész

A jó költségvetés fél siker, olvassátok el a második részét cikksorozatunknak
  1. Ismerd meg fix költségeidet!

Mielőtt elkezdenéd megtervezni a pénzügyeidet, érdemes meghatároznod a fix kiadásaidat. Így átlátható lesz, hogy mennyi pénzt kell havonta kifizetned, függetlenül a bevételeid változásától.

Fix havi kiadásaid a következő elemekből épülhetnek fel:

Bérleti díj/jelzálog
Biztosítás
Hitelfizetések (diákhitel, autóhitel, stb.)
Hitelkártyás fizetés
Kívánt megtakarítások, befektetések vagy további adósságtörlesztés

Az utóbbi pont különösen fontos. Először ugyanis ki kell számolnod, hogy mennyit szeretnél megtakarítani, befektetni vagy adósságtörlesztésre fordítani a keresetedből. Ha ugyan félre tudsz tenni egy kis összeget, de még mindig magas kamatot fizetsz elhúzódó adósságodra, vagy megtakarítasz egy utazásra, de vészhelyzetre nincs tartalékod, akkor nehezen tudsz majd előre haladni a pénzügyeiddel.

Ha ismered a havi fix költségeidet, számold ki, mennyi marad egy hónapban. Ez az az összeg, amivel alap esetben minden hónapban gazdálkodni tudsz, költheted szórakozásra, utazásra, alapvetően bármire, ami mosolyt csal az arcodra.

Tehát ahhoz, hogy mindig tudd, hányadán állsz, összesítsd a következőket:

- Számold ki a fix havi kiadásaidat!
- Jegyezd fel a havi fizetésed, esetleges egyéb bevételeidet!
- Számolj egy sürgősségi alappal, amihez azonnal hozzá tudsz férni, ha váratlan esemény (betegség, autójavítás, stb.) történne. Ilyenkor lehet, hogy a szórakozásból kell átcsoportosítani egy bizonyos összeget, de erre muszáj felkészülni, hogy sose érjen meglepetés.

Osszd meg másokkal is: