5 lépés a jól működő költségvetés kialakításához III. rész

A kiadások követése az egyik legfontosabb lépés egy jól működő költségvetés felállításában. Cikksorozatunk következő része pont erről szól
  1. Kövesd nyomon kiadásaidat!

Ha átláthatóbbá, tervezhetőbbé szeretnéd tenni a költségvetésed, tételesen tudnod kell, mire költöd a pénzed. A fix kiadásaid nagyjából minden hónapban változatlanok maradnak, azonban a változó kiadásaid folyamatosan ingadozni fognak, hiszen ezek függnek a költési szokásaidtól (életmód, táplálkozás, stb.). 

Tippünk, hogy egy hónapon keresztül kövesd nyomon kiadásaidat anélkül, hogy bármit változtatnál vásárlási szokásaidon, majd nézd meg, mire "ment el a pénzed", és hol lehet csökkenteni a kiadásaidat. Ha tudatosan figyeled a pénzügyeidet, biztos találsz majd olyan tételeket, amiből egy kicsit tudsz húzni és így a hónap végén több marad a zsebedben. Azokon a vásárlásokon érdemes dolgozni, amelyek nem felelnek meg az 1. lépésben meghatározott céljaidnak.

Hogy tudod a legkönnyebben nyomon követni a kiadásaidat?

- Ha szereted a hagyományosabb módszereket, akkor remek lehet erre a célra egy old-school táblázatkezelő

- Ha modernebb megoldást keresel, akkor különféle költségvetési alkalmazások lesznek a segítségedre

- Vagy egyszerűen csak kövesd a hitelkártyád kiadásait

A költségvetés-tervező alkalmazások figyelik és elemzik a kiadásaidat, így könnyebben átlátod, mely tételeken tudsz esetleg spórolni. Az automatizált megoldások segítik, hogy az összes pénzügyi számládhoz hozzáférj, lehetővé teszik pénzügyi célok kitűzését, frissítéseket és jelentéseket adnak arról, hogy a célokból, mit sikerült megvalósítanod. 

Ha biztos vagy abban, hogy minden hónapban ki tudod fizetni a hitelkártya egyenleged, akkor érdemes minden vásárlásod a hitelkártyádról indítani, így nem csak egy helyen tudod kezelni az összes kiadásod, de a vásárlásaid után bizonyos összegben visszatérítést is kapsz. 

Osszd meg másokkal is: