5 lépés a jól működő költségvetés kialakításához V. rész

A tudatosság nagy segítség az élet minden területén, ezért is javasoljuk, hogy a pénzügyekben is ezt az elvet kövessétek! Cikksorozatunk befejező része a tudatos költségvetésről szól.
  1. Válassz tudatosan költségvetési módszert!

A kiadások folyamatos nyomon követése megkönnyíti a SMART célok megvalósítását. Ha már pontosan tudod, havonta mennyi bevételed és kiadásod van, jobban megértheted, hogy érdemes megtervezned a pénzügyeidet. 

Sokféle költségvetési módszer létezik, de az egyik legnépszerűbb az 50/30/20 módszer, ami a következőképpen épül fel:

- Jövedelmed 50%-a megy el a fix kiadásaidra (bérleti díj, jelzáloghitel, élelmiszer, stb.)

- Jövedelmed 30%-a a személyes igényeidre, életmódbeli döntésekre (szórakozás, öltözködés, étkezés, stb.)

- Jövedelmed 20%-a pedig adósságfizetésre és megtakarításra

Természetesen előfordulhat, hogy a jelenlegi pénzügyi helyzeted nem teszi lehetővé számodra az alábbi modell megvalósítását, de ez esetben sem kell csüggedned, mert számos egyénre szabható módszer létezik az aktuális lehetőségeid figyelembe véve. A legfontosabb tényező, hogy mindig gondolkodj előre!

Egy megfelelő költségvetés-tervező alkalmazás például lehetővé teszi a kitűzött cél időkeretének előrejelzését az aktuális pénzügyi információk alapján. Ha megadod a bevételeid, kiadásaid és a céljaid, az alkalmazás kikalkulálja, hogy mennyi idő lenne megtakarítanod az adott cél eléréséhez. A modern alkalmazások közvetlenül kapcsolódnak a bankszámládhoz, így automatikusan nyomon követik a vásárlási szokásaidat, és jelentéseket készítenek arról, hogy mire költesz az adott időszakban. 

Összefoglalva kijelenthető, hogy a cél nélküli pénzügyi döntések nem előremutatóak. Költségvetési céljaidat érdemes alaposan meghatározni és összhangba hozni értékeiddel: gyűjthetsz lakásra, autóra, utazásra, a jövődre, de jó, ha tisztában vagy azzal, hogy mire spórolsz. Miután megtaláltad a célt, állíts össze egy kiadási tervet, járd körül, hogy fix kiadásaid, hogy viszonyulnak a bevételeidhez és a pénzügyi céljaidhoz. Ami kevésbé fontos, arról mondj le, tedd hátrébb a listában! Kövesd nyomon a pénzügyeidet egy alkalmazás segítségével, így mindig tisztában leszel aktuális helyzeteddel, és pénzügyeid alakulásához mérten módosíthatod a költéseidet.

Osszd meg másokkal is: