A megváltozott munkakörnyezetben, a home office-ban dolgozó kollégákkal hogyan lehet eredményes egy cégvezető?

Mindenkinek szokatlan és nehéz ez a helyzet. Az elmúlt egy hónap tapasztalatai azonban hozzásegítettek bennünket ahhoz, hogy tiszta fejjel felmérjük, hogyan hozhatjuk ki belőle legtöbbet.

Úgy tűnhet, a szociális távolságtartás és a karantén idején csak félig-meddig, kompromisszumokkal működhet egy vállalkozás, de ez nem így van: ha jól csináljuk, nem csak hatékonyak maradhatunk, de új (üzleti) lehetőségek is nyílnak. Ez azonban azon múlik, hogy a cégvezető milyen gyorsan és hogyan reagál; mennyire képes változni és változtatni.

Minden vezető (legyen az team manager, középvezető, vezérigazgató) elmondta a válság elején: csak együtt, összefogva tudjuk végigcsinálni. Közhelynek tűnhet, de ezt most komolyan kell vennünk, szó szerint értelmeznünk: mindenkinek új, mindenkinek nehéz, ezért tényleg össze kell zárnunk.

Ezt az időt arra kell kihasználni, hogy kitaláljuk, hogy működünk majd a járvány utáni, megváltozott világban. Azt szokták mondani, senki sem tudja, milyen lesz ez az új világ; a jó vezető azonban azt mondja, dehogynem tudjuk, hiszen rajtunk múlik. Az új világ olyan lesz, amilyet mi, például most, akár a karanténból együtt dolgozva felépítünk. Ebben a munkában kulcsszerepet kap a vezető, aki nemcsak gyorsan lép, és új stratégiákban gondolkodik, de hisz is azokban. A vezető nem a problémát látja, hanem a feladatot - és pontosan tudja, kollégái nélkül nem jutna messzire.

Talán nem kell hangsúlyoznom, mennyire fontos most a megfelelő kommunikáció. Szükség van a napindító és záró mini-megbeszélésekre, látnunk kell, hova tartunk és mit sikerült elérnünk; szükség van a közös, online ebédekre is, ahol nem esik szó munkáról; és szükség van a négyszemközti telefonhívásokra is, hogy az is segítséget kapjon, aki nehezebben éli meg a krízist.

Minden vezetőnek szem előtt kell tartania, jelen helyzetben nem csak egy feladatokat delegáló felettes, hanem egy partner, akinek rendelkezésre kell állnia, hogy bárki bármikor bizalommal fordulhasson hozzá.

Osszd meg másokkal is: