Állásinterjúra készülsz? Ezeket a tanácsokat fogadd meg egy cégvezetőtől!

Mindegy, hogy te szeretnéd megszerezni álmaid állását, vagy egy vállalat benned látja a nagy lehetőséget, egy sikeres állásinterjú a legelső lépcsőfok, amit meg kell ugranod. Bármilyen munkaterületről is legyen szó, van néhány olyan dolog, amire érdemes odafigyelned, ha te szeretnél elsőként a célba érni.

1. Mentális felkészültség

Gondolj bele, hogy egy sportoló, hogy készül élete mérkőzésére: fizikálisan és mentálisan, szellemileg is a teljességre törekszik. Ha szomjazod a sikert, neked is ezt a szemléletet kell követned. Egy állásinterjú olyan, mint életed futama, amibe akkor és ott kell a maximális energiádat beletenned, nincs második esély. Ha egy pénzügyi pozíció érdekel, menj az interjúra úgy, mintha életed üzleti megbeszélésére mennél! Fontos, hogy előzetesen ismerd meg a cég működését, filozófiáját, legyenek önálló gondolataid és mutasd meg már most, hogy alkalmas vagy az önálló munkavégzésre, de semmiképp se akard megváltoztatni a vállalatot! Természetesen vannak olyan pozíciók, amelyeknél kifejezetten előny a szakmai előképzettséged, de a cégvezetők sokkal inkább azt fogják nézni, kiben látnak fantáziát, ugyanis munkavállaló szakmailag képezhető, de a személyiség kevésbé formálható. Ha állásinterjúra mész, legyél szellemileg és fizikálisan is friss, összeszedett! A nagy nap előtt a tükörnél akár gyakorolhatsz is egy kicsit, hogy másnap a legjobb formádat hozhasd!

 

2. Megfelelő hozzáállás, tulajdonságok

A mentális tréning mellett sarkallatos kérdés, hogy tudod „eladni magad?” Először is nagyon fontos, hogy a vállalat megismerje céljaidat, belső motivációdat, és hogy a személyiséged passzoljon a cég filozófiájához. Az Együtt Sikeresen csapatánál is, mint minden más szakterületen, azokat az álláskeresőket részesítjük előnyben, akikben látunk fantáziát, és úgy érezzük, velük együtt még sikeresebbek lehetünk, együtt fejlődhetünk.

Azonban bármilyen munkát is szeretnél megnyerni magadnak, a határozott, magabiztos, de nem túlzó fellépés, a rátermettség, a fejlődési vágy, a céltudatosság, a kommunikációs képességek és a megfelelő, vállalathoz illeszkedő értékrend mindenképp alapvető fontossággal bírnak. Érdemes ezeket már a legelső állásinterjún kifejezésre juttatnod valamilyen indirekt módon, sőt kitérhetsz a kompetenciáidra, előzetes eredményeidre, és elmondhatod, mi fontos neked egy munkahelyen, miért szeretnél az adott területen, pozícióban dolgozni.

Tűnj ki a többiek közül és tegyél fel olyan kreatív kérdéseket az interjúztatónak, amivel meg tudod lepni. Ha érdeklődsz, kíváncsi és nyitott vagy, az biztos, plusz pontot jelent majd.

 

3. Külső megjelenés, viselet

Ha mentálisan felkészültnek érzed magad és a belső motivációd, kommunikációd is helyén van, fordíts kellő időt a fizikális, külső megjelenésedre, nonverbális kommunikációdra, gesztusaidra, mimikádra. Nem is gondolnád, hogy ezek együttese, az első benyomás, mennyire hatással van az interjú végkifejletére! Öltözéked legyen letisztult, divatos, a színek és kiegészítők harmonizáljanak egymással! Nem a ruháddal kell felhívnod magadra a figyelmet! Férfiként törekedj arra, hogy mintás inghez egyszínű nyakkendőt, mintás zakóhoz egyszínű inget válassz. Az első benyomás a legfontosabb és a legnehezebben megváltoztatható, legyen ápolt a külsőd, tiszta a ruházatod, ami máris fél siker.

Érkezz az állásinterjúra hamarabb, ugyanis a pontosság, precizitás jó benyomást kelt és neked is lesz időd egy kicsit átszellemülni, megnyugodni mielőtt belépsz az ajtón. Fel tudod térképezni az iroda hangulatát, az embereket, a légkört. Maximálisan tartsd figyelembe az etikett szabályait, bemutatkozásnál várd meg, amíg kezet nyújtanak neked, a kézfogásod ne legyen túl erős, mert akkor dominánsnak tűnsz, de túl gyenge se, mert akkor könnyen elnyomhatónak! Mindig tartsd a szemkontaktust és várd meg, amíg hellyel kínálnak! A telefonodnak lenémítva végig a táskádban a helye.

Legyél kiegyensúlyozott, és ne játssz szerepet, csak add önmagad!

Úgy lépj be az ajtón, hogy tisztában vagy az értékeiddel, és ezt mutasd is meg, mert a „jó emberekért” a cégek harcolnak a piacon!

Osszd meg másokkal is: