Állásinterjúra készülsz? Hogyan válaszolj frappánsan a legnehezebb kérdésekre?

Amikor állásinterjú előtt állsz, érdemes felkészülnöd néhány gyakran előforduló kérdésre, amelyeket nagy valószínűséggel fel fognak tenni neked. Hogy mik ezek a kérdések és hogy lehet sikerrel áthidalni őket?

1. Mesélj magadról és eddigi szakmai pályafutásodról!

Amennyiben nem szakképzett, toborzással foglalkozó szakemberek, hanem egy kisebb cég, vagy egy nagyobb multinacionális vállalat figyel fel rád, ez a kérdés minden bizonnyal az elsők között fog szerepelni. A jó hír az, hogy erre maximálisan fel tudsz készülni, össze tudod szedni a gondolataidat és ráadásul szelektálhatsz is az eddigi tapasztalataid közül.

Az a legfontosabb, hogy gyűjtsd össze azokat az eddig betöltött pozícióidat, képességeidet, eredményeidet, melyek az alábbi állásnál előnyt jelentenek számodra. Gondold ki előre a struktúrát, emeld ki néhány konkrét eredményed számokban is és lehetőség szerint még az interjú előtt gyakorold el, hogy miket szeretnél elmondani élesben!

Ha körültekintően felkészülsz erre a kérdésre, akkor már a másik kettő sem fog nagy gondot okozni, ugyanis ezek egymásra épülnek.

 

2. Miért lennél te a legalkalmasabb az adott pozícióra?

Ha olyan munkakörre jelentkezel, ahol fontos az emberekkel való kapcsolattartás, a kommunikáció, akkor mindenképp elengedhetetlen, hogy képes legyél eladni magad.

  • Légy tisztában az előnyeiddel, azzal, hogy miben vagy kiemelkedő!
  • Foglald össze a pozitív tulajdonságaidat, tapasztalataidat és támaszd alá néhány konkrét példával, miért te lennél a legalkalmasabb a pozícióra!

 

3. Mik a legnagyobb erősségeid és gyengeségeid?

Talán elsőre nehéznek tűnhet arról beszélni, hogy miben nem vagy annyira jó, de ha egy kicsit átgondolod, ezt is a javadra fordíthatod. A munkaadók szeretnek biztosra menni és meggyőződni a jelöltek felkészültségéről, arról, hogy alkalmas-e az adott pozícióra.

  • Ne ess pánikba, hanem térj ki először az erősségeidre, a mérleg mindenképp abba az irányba billenjen!
  • Amikor a gyengeségeidről beszélsz, akkor is legyél magabiztos és fogalmazz világosan, nyitottan, őszintén!
  • Nincs rossz válasz!
  • Mivel a gyengeségeinkkel nehéz szembenéznünk és kényesebb téma, érdemes még otthon felkészülnünk, és akár a családunktól, barátainktól is tanácsot kérnünk!

Összességében próbálj meg egy kicsit a munkaadó fejével gondolkodni, te mit kérdeznél a helyében a jelentkezőtől? A legesélyesebben előforduló kérdésekre előre fel tudsz készülni, így élesben a legjobb formádat nyújthatod!

 

Osszd meg másokkal is: