Anyagi függetlenség és rugalmas időbeosztás 30 éves korig - Hogyan válj a saját magad főnökévé?

Ugyan a trendek folyamatosan változnak, még ma is nagyon sokan taposómalomként élik az életüket, beleragadva egy mókuskerékbe, amit mások irányítanak, és látszólag nincs kiszállás. Fiatalon sokan még világmegmentő álmokat szövögetnek, majd elkezdenek céltalanul sodródni az árral, miközben észrevétlenül lemondanak a szabadságukról, vágyaikról. Nem csak ez az egy út létezik, ugyanis, ha már az érettségit követően elkezdjük építeni a független jövőnket, 30 éves korunkra akár a saját magunk főnökévé válhatunk.

Hogyan érhető el mindez?

Nyilván nem az égből pottyan az anyagi jólét, hanem áldozatot kell hoznunk érte, ki kell lépni a komfortzónánkból. Természetesen nem könnyű a felhőtlen egyetemista éveink alatt kimondani azt, hogy „Most nem megyek bulizni, mert dolgozni fogok”, de hosszútávon érdemes ezt a 3-4 „ajándék” évünket kiaknázni a jövőnk érdekében.

A nyugat-európai kultúrákban is egyre inkább az a tendencia figyelhető meg, hogy a fiatalok 20 éves koruk körül elkezdenek dolgozni az egyetem mellett, és előfordul, hogy a felsőoktatási tanulmányaikat csak 25-30 évesen fejezik be. A párhuzamos befektetés által a diplomaszerzést követően már munkatapasztalattal a hátuk mögött könnyebben helyezkednek el a munkaerőpiacon, mint azok, akik ugyan 23 évesen befejezik az egyetemet, de tapasztalat nélkül sokkal kevesebb esélyük van arra, hogy alkalmazzák őket.

Mi lehet ebből a tanulság?

Ugyan a mostani generáció jellemzői pont ellentmondanak ennek, de ha valaki szeretné 30 éves koráig elérni az önmegvalósítást, és révbe érni, érdemes időben felnőnie. Előny, ha már fiatalon több területen kipróbáljuk magunkat, tapasztalatokat szerzünk, és felfedezzük, mik az erősségeink, mi az, amivel hosszú távon is szívesen foglalkoznánk. Ha megtaláltuk a hozzánk leginkább passzoló területet, jó, ha mellékállásban elkezdünk foglalkozni vele a tanulmányaink mellett, amennyire időnk engedi. A kiépített kapcsolati tőkénket, az ekkor szerzett tapasztalatainkat a későbbiekben a saját vállalkozásunkba is át tudjuk menteni, így elérhetjük a függetlenséget.

Mi kell ahhoz, hogy ez működjön?

Céltudatosság, önfegyelem, hogy ha abban a szerencsés helyzetben is vagyunk, hogy megvan a kellő háttérország a szülői oldalról, ne kényelmesedjünk ebbe bele, hanem kezdjünk el úgy élni, mintha nem lenne. Törekednünk kell a tenni akarásra, a függetlenségi vágy megélésére. Kezdjük el követni a fejlett, nyugati országok példáját, állítsunk fel egy prioritást, hogy jól működjön a time-managment, és építsük fel az éveinket a fontossági sorrendünk mentén.

Az, hogy 30 éves korunkra elérjük-e a vágyott függetlenséget, elsősorban rajtunk, a mi hozzáállásunkon múlik. Ha képesek vagyunk racionálisan gondolkodni, és egy-egy bulit, nyaralást feláldozni a szebb jövőnkért, akkor ez a 20-as éveinkből befektetett idő meg fog térülni, és 30 évesen már saját magunk főnökei lehetünk.

Osszd meg másokkal is: