Az egészségpénztár a tudatos felhasználók pénzügyi terméke!

Magyarországon jelenleg a TB biztosítja az egészségügyi ellátást, jogos a kérdés, hogy akkor miért is lenne szükségünk egészségpénztárra.

Egészségpénztár fontossága?

Magyarországon jelenleg a TB biztosítja az egészségügyi ellátást, jogos a kérdés, hogy akkor miért is lenne szükségünk egészségpénztárra.

Természetesen orvoshoz el tudunk menni a TB által és kaphatunk orvosi kezeléseket, de gyógyszereket, gyógyászati termékeket sajnos már meg kell vásárolnunk. Illetve az orvosi ellátáshoz is rengeteget kell várnunk, ezért előfordul, hogy magán ellátásba menekülünk megoldásért.

Hány százaléka használja ki?

Nagyon sok tagja van az egészségpénztárnak, viszont kb 5%-a használja csak ki kedvezményeket.

Miért is jó ez a szolgáltatás?

20% spórolás egészségügyi kiadásainkra. A maximum befizetés évente 750.000 ft, ezáltal évente akár 150.000 ft-ot is lehet spórolni.

Felhasználható patikákban kapott gyógyszerekre, fogorvosi ellátásra, magánkezelésekre, akár optikában vásárolt szemüvegekre is.

Mit jelent ez pontosan?

Szeretnék elmenni egy manager szűrésre, ennek díja kb 80.000 ft, egészségpénztárral tudom ez csökkenteni 20%-kal. Így a szűrés költsége máris csak 54.000 ft-ba kerül.

Mire lehet felhasználni?

Két nagy csoportot különböztetünk meg:

  1. Egészségpénztári oldal:

Felhasználhatóak többek között gyógyszerekre, optikai cikkekre (csak orvosi igazolással számolható el), babaápolási termékekre (pelenka, cumi...), fogorvosi szolgáltatásra, magánegészségügyi ellátásra, szülészeti-nőgyógyászati ellátásra ...

  1. Önsegélyező oldal

Nevében is benne van, hogy szociális támogatás. Előre kell gondoskodni azon kiadásokról amelyek a jövőben várhatóak. Például: lakáshitel törlesztés, gyermek születés, beiskolázás. Ezekben az esetekben 180 napig kell a pénztári számlán lenni a befizetett összegnek, hogy el tudjuk számolni.

Milyen hátrányai vannak?

Nem lehet bármire felhasználni a számládon levő összeget.

Adminisztrációs feladatok vannak, minden egyes tételnél.

Adóbevallásnál fel kell tüntetni, hogy van egészségpénztári számlánk.

Hogyan működik?

Regisztráció után az egészségpénztártól érkezik egy kártya. Erre a bankszámlához hasonlóan a pénztári számlára be lehet fizetni utalással vagy bankkártyával és utána a pénztári kártyánkról tudunk fizetni.

Viszont vannak olyan egészségügyi szolgáltatók, akik nem fogadják el a pénztári kártyákat. Ebben az esetben számlát kell kérni és a helyszínen készpénzben vagy bankkártyával kiegyenlíteni a számlát. A számlát a saját nevünkre kell kérni és mindenképpen legyen rajta feltüntetve a tagi azonosító kódunk. Ezt a számlát kell elküldeni pénztárnak, aki ezek alapján a pénztári számlánkról átutalja a számla összegét a bankszámlánkra.

Osszd meg másokkal is: