Hogyan alapozhatod meg a jövődet fiatalon?

Sok tinédzser, fiatal felnőtt él a mának, sokakat a külsőségek hajtanak és kevesen gondolkodnak előre. Te csinálhatod másképp! Most 4 olyan pénzügyi ötletet hoztunk neked az Együtt Sikeresen csapattal, amelyeket betartva fel tudsz építeni magadnak egy biztonságos tartalékot.

 

  1. Fejezd be a felesleges költekezést!

A státuszszimbólumok sajnos fontos szerepet töltenek be a világunkban, főként a tinédzserek, fiatalok körében. Azonban ezek a tárgyak nem segítenek az élet kihívásaiban, sőt, ahogy megvetted őket, csak viszik a pénzt és nem hozzák. Ne akarj másoknak imponálni és ne ilyen áron próbáld az egod növelni! Természetesen élvezd az életet, szórakozz, de mindig figyelj arra, hogy reálisan mit engedhetsz meg magadnak a jelenlegi helyzetedben. Ugyanis ez lehet az ára annak, hogy a későbbiekben sokkal szabadabban élj és akár olyan dolgokat is meg tudj magadnak venni, amiről anno lemondtál a jövőd érdekében!

 

  1. Kövesd nyomon, hogy mire költesz!

Olykor hónap végén csak azt látod, hogy elfogyott a pénzed és fogalmad sincs arról, hogy pontosan mire költöttél. Használj egy online alkalmazást, ahol folyamatosan számon tudod tartani a pénzmozgásaidat! Adott hónap végén értékeld ki az adatokat és az elemzések alapján próbáld meghúzni a határaidat! Ugyanis csak azon tudsz változtatni, amit mérhetővé teszel és a szokásoddá válik. Hidd el, hosszú távon ez jövedelmező lesz számodra!

 

  1. Gondolkodj előre már fiatalon!

Amikor épp a következő esti bulira készülsz a barátaiddal, lehetséges, hogy nem azon jár az eszed, hogy most inkább félre teszed az estére szánt pénzed. Nem is kell radikális lépéseket tenned, de jó, ha már fiatalon gondoskodsz a jövődről. Érdemes lehet nyitnod egy megtakarítási számlát, amire minden hónapban utalsz egy kis pénzt. Tekints erre úgy, mint egy befektetésre, ami a későbbiekben, amikor például lakás-vagy autóvásárlásban gondolkodsz, nagyon jól fog jönni!

 

  1. Legyen vésztartalékod!

Nagyon hasznos, ha rendelkezel annyi azonnal bevethető pénzzel, amivel vészterhes időkben legalább 6 hónapig ki tudod húzni. Ha esetleg átmenetileg nincs munkád, ehhez az összeghez bármikor hozzányúlhatsz, így ahelyett, hogy stresszelnél a kedvezőtlen helyzeted miatt, képes leszel nyugodt, megfontolt döntéseket hozni.

 

Osszd meg másokkal is: