II. Ingatlan árrobbanás - Huszonévesen csupán álom marad a saját ingatlan?

Manapság szinte minden fiatalnak az álmai között szerepel a saját ingatlan. Vajon milyen tényezőknek kell teljesülniük ahhoz, hogy az álomból valóság legyen? Wittinger Dávid, az Együtt Sikeresen csapat területi vezetője osztja meg a témával kapcsolatos tapasztalatait, ötleteit.

Hogyan találom meg a számomra legkedvezőbb hitelt?

Ne sajnáld kikérni egy hitelszakértő tanácsait, mivel az internetes hitelkalkulátorok nem egyénspecifikusak és könnyen tévútra vihetnek. Például mi, az Együtt Sikeresen csapattal abban tudunk segíteni, hogy közösen kitaláljuk az életkörülményeidhez, igényeidhez leginkább illeszkedő, számodra legjobb megoldást.

A bankok régebben arról próbáltak megbizonyosodni a hitelfelvétel előtt, hogy fogod-e tudni törleszteni a hitelt, azaz a jövedelem mértéke volt az elsődleges szempont. Ma már ezen túl olyan dolgokat várnak el az ügyféltől, hogy a teljes futamidő alatt tartson fent náluk egy lakásbiztosítást, életbiztosítást, oda érkezzen a fizetése. Gyakran találhatja olyan helyzetben magát valaki, hogy nem a számára megfelelő termékekkel rendelkezik. A személyre szabott tervezéssel többet lehet spórolni, mintha mindent egy helyen intézel el.

Érdemes tehát nagyon körültekintőnek lenni és olyan hitelkonstrukciót választani, amit hosszú távon biztonsággal ki tudsz fizetni. Jó ötlet lehet például a hitelfelvétel előtt fél évig elkülöníteni az erre szánt összeget, ezzel előre szimulálhatod, hogy milyen lesz majd élesben fizetni a hitelt. Amennyiben ezt meg tudod tenni, sokkal magabiztosabban állsz majd a hitelfelvételhez, plusz felépítettél egy extra tartalékot a nem várt esetekre.

Jelenlegi tapasztalataim szerint az emberek sokkal bátrabban vágnak bele egy 25 éves hitelbe, mint egy 25 éves megtakarításba. Bízom benne, hogy ez alakulni fog a jövőben, és egyre többen koncentrálnak majd a megtakarításokra, befektetésekre, ezáltal kevesebb hitelre lesz szükségük. Az utóbbi években azért is kerültek sokan távolabb a lakásvásárlástól, mert az áremelkedést nem követte le a meglévő pénzük növekedése, hiszen a fizetésemelést általában az életszínvonaluk növelésére fordítják az emberek. Sokan a mai napig a folyószámlájukon tartják a pénzüket, aminél még egy alacsony kockázatú állampapír befektetés is sokkal jobb megoldás. Ha készpénzben gyűjtögetsz mondjuk 5 éven keresztül, nagyon nehéz lekövetned az ingatlanok ármozgásait, a meglévő pénzed egyre kevesebbet ér majd.

Mit tapasztalsz, mennyire felkészültek az emberek pénzügyi kérdésekben?

Többnyire az élet minden területén felületes tudással rendelkezünk, nincsenek mély ismereteink, mégis sokszor azt gondoljuk, hogy különböző online cikkekből, ismerőseink tapasztalataiból táplálkozva felkészültek vagyunk, és nincs szükségünk szakemberek segítségére. Nem egy fiatal párral találkoztam a munkám során, akik meg voltak győződve arról, hogy az ingatlan vásárláshoz elegendő 8-10% önerővel rendelkezni és teljesen elképedve hallgatták, hogy minimum 20% szükséges.

Máskor egy külföldön dolgozó férfi kiszámolta nekem, hogy mikor lesz meg a 40 éves munkaviszonya a nyugdíjhoz, holott az a Magyarországon dolgozó nőkre vonatkozik. Fontos lenne már akár az általános iskolában, középiskolában rávezetni a diákokat a pénzügyi alapokra, amelyek az élet alapjait is jelentik.

Az emberek érzelmileg túlzottan kötődnek a pénzükhöz és sokszor nem objektív döntéseket hoznak. A körülöttünk lévő világban minden arra ösztönöz minket, hogy fogyasszunk. Főként a fiatalokra jellemző, hogy sok pénzt költenek elektronikai cikkekre, ami státuszszimbólum nekik, viszont ezek elértéktelenedő dolgok, a lakás viszont az évek előrehaladtával csak egyre többet ér.

 

Osszd meg másokkal is: