II. rész - Nyugdíj-előtakarékosság: Fölösleges fiatalon foglalkoznunk vele, vagy megéri előre gondolkodni?

Ugyan egy fiatalnak nem az az első, hogy félretegyen a nyugdíjas éveire, de a jelenlegi tendenciák azt mutatják, hogy érdemes foglalkoznunk a kérdéssel. Miért szükséges ennyire előre gondolkodni, milyen nyugdíjcélú megtakarítási formák léteznek és mennyi az annyi? Schőn Viktor, az Együtt Sikeresen csapat területi vezetője minden felmerülő kérdésre válaszol az alábbi cikkben.

Milyen nyugdíjcélú megtakarítási lehetőségeink vannak?

Három egyaránt államilag támogatott megtakarítási formát kell megemlítsek. Hazánkban 2014 óta léteznek és egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek az úgynevezett nyugdíjbiztosítások. Ennek a népszerűségnek átka is van, hiszen közel 70 különböző módozat érhető el ebből az előtakarékossági formából. Éppen ezért feltétlenül ajánlott egy képzett pénzügyi szakértővel való együttműködés, aki személyre szabott tanácsaival tud segíteni a jövőbeni célok elérésében.

Jelen vannak az önkéntes nyugdíjpénztárak és nyugdíjelőtakarékossági számlák is. A legtöbb megtakarítás még mindig önkéntes nyugdíjpénztárakban van, mivel ez a legrégebben elérhető lehetőség az emberek számára. Népszerűségét korábban azzal érte el, hogy a nagyobb munkáltatók is gyakran fizettek bele (sokan a mai napig is),amit a munkavállalók a nettó fizetésükből egy bizonyos összeggel kiegészítettek így növelve annak értékét, jelentőségét. Ez az előtakarékossági forma nem összekeverendő a magánnyugdíjpénztárral, aminek államosítása a járulékok átcsoportosítása volt, szemben az önkéntes alapon fizetett nyugdíj előtakarékosságokkal, ahol a már adózott, nettó jövedelmünkből teszünk félre.

Fontos, hogy ha nem képzünk időben tartalékot önerőből a nyugdíjas éveinkre, – a mai tendenciák szerint – azt fogjuk tapasztalni, hogy az addig megszokott életszínvonalunk drasztikusan romlani fog, vagy kiszolgáltatottak leszünk, és a gyermekeinkre kell majd támaszkodnunk. Tehát nem a saját kezünkben lesz az életünk. Érdemes már fiatalon belegondolnunk abba, hogy hány millió forintra lesz szükségünk ahhoz, hogy nyugdíjasként azonos életszínvonalon élhessünk, mint ma. Ezt az összeget néhány év alatt, a nyugdíjas évek közeledtével szinte lehetetlen összegyűjteni, azonban ha már pályakezdőként elkezdjük kis lépésekben, akkor van 40-45 évünk felhalmozni ezt a pénzt. Így havi szinten csak egy viszonylag jelentéktelen, vállalható összeget kell félretennünk, hogy később is önállóak maradhassunk és saját kezünkben legyenek az anyagiak a nyugdíjas éveink.

Természetesen egy fiataltól nem várható el, hogy már 18 évesen a nyugdíjas éveit tervezgesse, vannak rövidebb távú célok, mint autó-lakásvásárlás, azonban amennyiben kikérjük egy szakember segítségét, aki átlátja a pénzügyi helyzetünket és együtt kialakítunk egy jól átgondolt üzleti tervet, máris világosabban látunk majd mindent. Nem fiatalon kell azonnal megoldani egy életre a nyugdíj problémát, hanem időben érdemes elkezdeni ezen dolgozni szinte észrevétlenül. Jó körüljárni a lehetőségeket és megnézni, hogy működik jelenleg a nyugdíjrendszer.

Ma már szerencsére vannak olyan komplex pénzügyi megoldások, amelyekkel anélkül hogy azt egy fiatal jelentősen megérezné, még lakásra is félre tud tenni. A két cél nem zárja ki egymást, ha valamilyen egymást támogató konstrukciót választunk. A kimondottan nyugdíjcélú megtakarítások azért is működnek jól, mert ezekre adójóváírás is jár. Amit egy évben erre a célra befektetünk, annak a 20%-át, maximum évi 130 ezer forintot jóváír az állam (amennyiben fizetünk személyi jövedelemadót). Több 10 év távlatában nézve már önmagában az adójóváírással megteremtett összeg is jelentős mértékűvé válik.

Osszd meg másokkal is: