III. RÉSZ - NYUGDÍJ-ELŐTAKARÉKOSSÁG: FÖLÖSLEGES FIATALON FOGLALKOZNUNK VELE, VAGY MEGÉRI ELŐRE GONDOLKODNI?

Ugyan egy fiatalnak nem az az első, hogy félretegyen a nyugdíjas éveire, de a jelenlegi tendenciák azt mutatják, hogy érdemes foglalkoznunk a kérdéssel. Miért szükséges ennyire előre gondolkodni, milyen nyugdíjcélú megtakarítási formák léteznek és mennyi az annyi? Schőn Viktor, az Együtt Sikeresen csapat területi vezetője minden felmerülő kérdésre válaszol az alábbi cikkben.

Mikortól és mennyi összeget érdemes nyugdíjcélra elkülöníteni?

Mindenképp onnantól érdemes ebben gondolkodni, amikor már önálló jövedelemmel rendelkezünk és kiléptünk a munkaerőpiacra. Tehát ebbe a diákmunka éveit még nem számítjuk bele. Ha már elindult a karrierünk, jobban látjuk, mi lesz a későbbiekben az az életszínvonal, ami megnyugvást tud hozni nekünk. Lehet, hogy ekkor még nem tudjuk, hogy ehhez mennyit kellene félretennünk, de ha pályakezdőként, kb. 6-12 ezer Ft-ot el tudunk különíteni havi szinten, azzal már érdemes lehet elindítani a nyugdíjelőtakarékosságot. 

Ha a mértékét nézzük, én azt szoktam mondani, hogy öngondoskodásra érdemes a fizetésünk 15-20%-át fordítani. Előbb tegyünk félre, és a maradékból rendezkedjünk be egy életszínvonalra, ne fordítva. Sokan először a kiadásaikat pumpálják fel, majd ha marad hónap végére, akkor megtakarítanak. Fiatalként, amikor még csak magáért felel az ember, talán egyszerűbb félretenni és fordítva működtetni ezt. Tegyünk úgy mintha az az összeg, amit megtakarítunk, nem is létezne, és csak az ezután fennmaradó részre tekintsünk olyan bevételként amiből a megélhetésünket finanszírozzuk.

Alakítsunk ki egy fix rendszert a megtakarításainkban, ugyanis általában úgy nem működik, – vagy csak nagyon tudatos embereknél – ha nem késztetjük magunkat arra, hogy rendszeresen, havonta félretegyünk. Tekintsünk úgy arra az összegre, mint egy sárga csekkre, amit kötelezően ki kell fizetnünk. Ez hosszú távon nagyon kifizetődő szemlélet lehet.

Ha egy kicsit megnézzük a számokat, 2020-ban az egy főre eső nettó átlag kereset 260 ezer Ft volt hazánkban. Persze ez az információ csalóka lehet  lehet sokak számára, hiszen a Budapesten és a nyugati megyékben magasabb átlagjövedelem sokat húzott rajta fölfelé. Emellett az átlag nyugdíj 142 ezer Ft volt, ezt körülbelül 35 ezer fő kiemelkedően magas nyugdíja "emeli meg ennyire". Ha a számtani közepet nézzük, akkor ez 127 ezer Ft-os nyugdíjat feltételez, ami azt jelenti, hogy nagyjából 50%-os jövedelemcsökkenés várható a tendencia szerint a fiatalok nyugdíjas éveire, ami rendkívül magas szám.

Tehát ha az aktív éveink során megszoktunk egy életszínvonalat és azt szeretnénk fenntartani a nyugdíjas éveink alatt is, akkor adott mi a teendőnk. Mi döntünk. Vagy most teszünk keveset félre hosszú távon, vagy később jóval többet kell.  A lehetőség mindenki kezében ott van: próbáljunk élni vele, hogy idős korunkban ne kelljen anyagilag a családtagjainkra támaszkodnunk.

 

Osszd meg másokkal is: