Ingatlan árrobbanás - Huszonévesen csupán álom marad a saját ingatlan?

Manapság szinte minden fiatalnak az álmai között szerepel a saját ingatlan. Vajon milyen tényezőknek kell teljesülniük ahhoz, hogy az álomból valóság legyen? Wittinger Dávid, az Együtt Sikeresen csapat területi vezetője osztja meg a témával kapcsolatos tapasztalatait, ötleteit.

- 1. rész -

Huszonévesen csupán álom marad a saját ingatlan?

A rövid válaszom: NEM.

A hosszabb: Megvalósítható, de megfontolt, hosszú távú terveket igényel.

Magyarországon egész Európán belül a legmagasabb a saját ingatlannal rendelkezők aránya, a többségben ott munkálkodik a gondolat, hogy a saját lakás érték. Huszonéves korban számos tényezőnek kell együtt állnia ahhoz, hogy ez meg tudjon valósulni.

Mit javasolsz a fiataloknak?

A jelenlegi helyzetben tisztán látható, hogy pontosan kidolgozott terv nélkül nagyon nehéz helyzetben vannak az ingatlanvásárlás előtt állók. Szükséges, hogy legyen egy szakértő mögötted, egy olyan képzett pénzügyi tanácsadó, aki tisztában van az aktuális piaci helyzettel és valós, kézzel fogható tanácsokkal tudja segíteni az utad.

Az otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően kinyílt a világ a fiatalok előtt, sok a lehetőség, azonban ezek az engedmények nem járnak automatikusan. Egy szakértő látja a saját, egyéni helyzetedet, igényeidet, tudja, mi az, ami vonatkozik rád, mit tudsz igényelni, így hosszú távon milliókat is képes megspórolni neked.

„Egyik kedves ismerősöm nemrég megkeresett, hogy segítsek neki lakásvásárlásban. Első körben a számlavezető bankjánál érdeklődött a hitelfelvételi lehetőségekről, majd megvizsgáltuk, hogy mit kínálnak más pénzügyi intézmények. Mivel más bankoknál jóval nagyobb kedvezményt kapott volna, megmutatta ezeket az ajánlatokat a számlavezető bankjának. A saját bankja nem szerette volna őt elveszíteni, ezért az első ajánlatához képest 2,5 millió forint engedményt adott.” – meséli Wittinger Dávid.

Ebből a személyes példából is láthatod, hogy amennyiben hitelt szeretnél felvenni, mindenképp érdemes több oldalról is körüljárni a lehetőségeidet, és nem beleugrani az első, nagy valószínűséggel nem a legkedvezőbb konstrukcióba.

Összességében elmondható, hogy manapság nem lehetetlen akár fiatalon ingatlanhoz jutni, de kell egy jó, évekre előre kidolgozott terv, ami mentén haladva lépésről lépésre teljesíteni lehet az alapvető feltételeket: összegyűjteni az önerőt, felmérni az állami támogatáshoz szükséges jogviszonyt, teljes körűen tisztában lenni a feltételrendszerrel és annak megfelelően eljárni. Lényeges szempont továbbá, hogy az adott életszituációdhoz megfelelő ingatlant válassz. Sokan úgy gondolkodnak, hogy ha nagyobb összegű hitelt is fel tudnak venni, akkor feleslegesen nagy ingatlanban gondolkodnak, amelynek kifizetése azonban évtizedes terhet ró rájuk. Jobb mérlegelni és észérvek mentén megnézni, hogy mire van valójában szükséged.

Albérlet vs. saját lakás

Amellett, hogy sok fiatal szeretne saját ingatlanhoz jutni, az is megfigyelhető, hogy többen választják inkább a „szabadabb” megoldást, az albérletet. Lehetséges, hogy adott életszituációhoz jól tud illeszkedni az albérlet, tudsz jobba költözni, ha több pénzed van, szerényebbe, ha éppen kevesebb, ha munkahelyet váltasz, válthatsz albérletet is, hogy ne kelljen sokat utaznod. Amennyiben lakást veszel, a röghöz kötöttség érzése is felmerülhet benned, ami valóban egy kompromisszum. Azonban én mindenképp azt tanácsolom, hogy mérlegelj már fiatalon és gondolkodj hosszú távon!

Ha még jelenleg nincs is tervben, hogy ingatlant vásárolj, érdemes már ekkor elkülöníteni havi szinten egy fix összeget akár lakáscélra, akár másra, ugyanis a későbbiekben a 0-ról nehéz lesz építkezni, ha mégis lakást szeretnél. Ha még otthon élsz és közben diákmunkát végzel, próbáld meg arra ösztönözni magad, hogy a szórakozás mellett fektess be valamennyit a jövődbe is. Nem kell nagy összegre gondolni, de sok kicsi sokra megy.

Érdemes megnézned, hogy ha például egy albérletre egy hónapban kifizetsz 150 ezer forintot, azaz tulajdonképpen ennyiért megveszel egy szolgáltatást, addig, ha felveszel egy 25 millió forintos, közepes feltételekkel rendelkező hitelt, annak 20 éves futamidőre 150 ezer forint a törlesztőrészlete. Míg így albérletre 1 év alatt kifizetsz 1 millió 800 ezer forintot – ennyi az ára annak, hogy abban a lakásban lakj, ami nem a tied – addig amennyiben hitelre veszel egy lakást, ugyanennyi idő alatt már 833 ezer forintot kifizettél az ingatlanodból. Tekinthetsz erre úgy is, mint egy befektetésre, megtakarításra, mivel az ingatlan értéke téged gazdagít, ha egy idő után teljesen a lakás tulajdonosa leszel.

Az is igaz azonban, hogy csak azért, mert manapság aránylag egyszerű hitelhez jutni, nem jó stratégia pazarolni. Fontos, hogy jól megfontolt döntést hozz, vizsgáld meg az ingatlan lokációját, elrendezését, fekvését, állapotát, a környezet adottságait. Mindenképp jó ingatlant érdemes venni, függetlenül attól, hogy napjainkban olcsóbban hozzá lehet jutni a hitelekhez, mint régebben.

Folyt. köv.

Osszd meg másokkal is: