Miért fontos, hogy már korán pénzügyi tudatosságra neveld a gyereked? - 4 nevelési stílus (II.)

Hazánkban sokan egyszerűen nem foglalkoznak a gyerekeik pénzügyi nevelésével, a tudatosság fogalmának megismertetésével, aminek két fő oka van. Egyrészt sokszor a szülők sem értik a pénzügyek hátterét, másrészt a tananyagban sem kap szerepet ez a jövőt meghatározó téma.

II. rész

4 meghatározó nevelési stílus

Az igényeket, elvárásokat és az érzékenységet figyelembe véve négy nevelési stílust különböztetünk meg.

1. Meleg-engedékeny szülő: túlérzékeny és alacsony elvárásai vannak a gyerekkel szemben

2. Hideg-engedékeny: elhanyagoló típus, alacsony szinten vannak az elvárások és az érzékenység szintje is

3. Hideg-korlátozó: tekintélyelvű szülő, sokat követel, minimálisan érzékeny

4. Meleg-korlátozó: a szeretetet ötvözi a korlátokkal, készséges, fogékony, egyensúlyban vannak az elvárások és az érzékenység.

A pénzügyi tudatosság kialakulásának leginkább az utolsó nevelési stílus kedvez. A követelmények szintje megfelelő, de mellette ott a szeretet, a biztonságos kötődés, az elfogadás, a kölcsönös kommunikáció, a szülők érdeklődő figyelme. Ebben a stabil, támogató környezetben a gyerek kérdezhet, minden információt megkap a szülőktől, ami később a tudatos vásárláshoz vezet majd.

A tanulmány egyik szerzője, dr. Stephen Scott gyerekekkel és serdülőkkel foglalkozó pszichiáter magyarázata szerint azok a gyerekek kevésbé kerülnek bajba az élet minden területén, akiket szeretetteljes, de határokat szabó szülői környezet veszi körül. Ez a pénzügyekre is kihatással van, ugyanis a szülőknek nem kell mindig új dolgokra költeni (ha a gyerek tönkretesz valamit), nem szükséges annyi szabadságot kivenniük, hogy szemmel tarthassák a rosszcsont gyermeket. Az érzékeny, fogékony nevelési stílus még a szegénységből fakadó problémák ellen is orvosságot jelenthet.

Osszd meg másokkal is: