Miért fontos, hogy már korán pénzügyi tudatosságra neveld a gyereked? I.

Hazánkban sokan egyszerűen nem foglalkoznak a gyerekeik pénzügyi nevelésével, a tudatosság fogalmának megismertetésével, aminek két fő oka van. Egyrészt sokszor a szülők sem értik a pénzügyek hátterét, másrészt a tananyagban sem kap szerepet ez a jövőt meghatározó téma.

Napjainkban pedig kiemelten fontos, hogy minél szélesebb, praktikus pénzügyi ismeretekkel rendelkezzünk már fiatalon is. Jó, ha tudjuk, mi az a hitel, a kamat, hogyan tudunk félretenni a fizetésünkből, hogy kerüljük el a csalókat. Mindenképp érdemes már korán megtanulnunk jól bánni a pénzzel. A gyerekek minden életszakaszukban találkoznak a pénz fogalmával, látják a család, a barátok, ismerősök példáját és óhatatlanul is ragad rájuk ezekből, akár szeretnénk, akár nem.

Egy új kutatás szerint a család szerepe a gyerekek későbbi anyagi ügyeit tekintve jelentős. Ha egy pénzügyileg korlátozott családi közegben nő fel a gyerek, sokkal kevesebb lehetőséggel tud élni. Nem tudják különórára járatni, osztálykirándulásra befizetni, súlyosabb esetben talán laptop és internet sem áll a rendelkezésére, ezáltal egy beszűkült világban él. Lehet, hogy alapvetően jó képességekkel rendelkezik, de ha a körülmények nem engedik, hogy ezeket felszínre hozza, akkor megjelenhet az életében a deviáns viselkedésre való hajlam és a későbbiekben is nagy valószínűséggel csak kevésbé jól fizető munkát tud elvállalni. Mindemellett a lelki tünetek is megjelenhetnek az életében, hajlamosabb a depresszióra, szorongó, haragos lehet, aki kevésbé képes az önuralomra. A pénzügyi intelligenciát a kutatók szerint azonban nem is az anyagi körülmények, sokkal inkább a szülők nevelési stílusa határozza meg.

Osszd meg másokkal is: