Mitől jó egy vezető?

Szerinted mi egy jó cégvezető legfontosabb 5 ismérve? Kit követsz szívesen? Aki példát mutat, akire fel tudsz nézni, aki határozott, ugyanakkor emberséges? Nézzük meg HR-es szemmel, hogy vajon mi a TOP5 elvárás egy vezetővel szemben.

Természetesen mindenki más vezetői tulajdonságokat tart elengedhetetlennek, de létezik néhány olyan szempont, ami talán mindenki listáján megjelenik. Te hogy rajzolnád meg álmaid vezetőjét?

A jó vezető 5 legfontosabb ismérve:

1. Őszinte és mindenről mer beszélni a csapatával

A jó vezető képes beleállni a problémás helyzetekbe is, saját maga keresi a megoldásokat, ugyanakkor bevonja a csapattagokat, beszélgetést kezdeményez, meghallgatja a többieket és képes háttérbe szorítani a saját véleményét. Nem futamodik meg a kényes témáktól sem, legyen szó akár egy felé irányuló kritikáról vagy akár egy felmondásról. A jó vezető csak olyat vár el a beosztottjaitól, ami teljesíthető, építő jellegű kritikát ad és képes dicsérni, ezáltal motiválni a csapatát.

2. Van jövőképe és hisz a célokban

A jó vezető tisztán látja a saját, a vállalat és a kollégák céljait és maximálisan próbál megfelelni azoknak. Megfelelő önismerettel rendelkezik, tudja, mit szeretne elérni, hova tart és milyen eszközök vezetnek el a céljaihoz. Magabiztos és céltudatos és erre sarkall másokat is. Képes olyan munkatársakat választani maga mellé, akikkel azonos az irány és egymást építik. Empatikus, a munkájára igényes és a jó alkalmazottal türelmes.

3. Ő sem tud mindent és ezt beismeri

A jó vezető nem mindenható, olykor ki kell engednie a kezéből a gyeplőt. Bíznia kell az embereiben, hogy ők is képesek megoldani szituációkat, hagynia kell kiteljesedni őket és önállósodni. Egy jó főnök sokkal inkább vezető, mintsem főnök. Inspirál, tanít, utat és lehetőséget kínál, de nem korlátozza a munkatársakat. Egy feladathoz ki tudja választani a legmegfelelőbb felelőst, akire rá meri bízni az aktuális munkát.

4. Példamutató

A beosztottak többsége akkor tud igazán felnézni a vezetőjére, ha ő is értékteremtő munkát végez és nem csak feladatokat oszt. A példamutatás része az is, hogy amit a főnök elvár, azt magára nézve is kötelezőnek veszi. Ha például megköveteli a dolgozóktól, hogy 9-re érjenek be az irodába, akkor példát mutat azzal, ha ő is beér.

5. Dicsér és elismer

A kimondott szavak rendkívül motiválóak tudnak lenni. A jó vezető képes szavakkal is elismerni a teljesítményt, örül a sikernek, tud dicsérni és ezáltal motiválni a kollégákat. Egy "köszönömnek", egy "gratuláloknak" hatalmas ereje van egy munkahelyen. Nem kell nagy erőbefektetés hozzá, csak egy kis figyelmesség, ami minden bizonnyal meg fog térülni.

És számodra mik a legfontosabb vezetői tulajdonságok?

Osszd meg másokkal is: