Nyugdíj-előtakarékosság: Fölösleges fiatalon foglalkoznunk vele, vagy megéri előre gondolkodni?

Ugyan egy fiatalnak nem az az első, hogy félretegyen a nyugdíjas éveire, de a jelenlegi tendenciák azt mutatják, hogy érdemes foglalkoznunk a kérdéssel. Miért szükséges ennyire előre gondolkodni, milyen nyugdíjcélú megtakarítási formák léteznek és mennyi az annyi? Schőn Viktor, az Együtt Sikeresen csapat területi vezetője minden felmerülő kérdésre válaszol az alábbi cikkben.

I. rész

Hogy épül fel a mai magyar nyugdíjrendszer hazánkban?

Ma Magyarországon úgynevezett kirovó-felosztó típusú nyugdíjrendszer működik, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a dolgozók tartják el a nyugdíjasokat. Számokkal kifejezve körülbelül 2,6 millió nyugdíjas él hazánkban, akiknek 4,4 millió aktív dolgozó finanszírozza a nyugdíját, tehát ez a réteg fizeti azokat a nyugdíj hozzájárulásokat, amit az állam szétoszt a nyugdíjas korú lakosság között. Azonban a 4,4 millió munkavállalónak a nyugdíjasokon túl a munkanélkülieket és a gyerekeket is el kell tartaniuk.

Ez az arány a tendenciákat követve sajnos évről-évre romlik, ugyanis egyre kevesebb gyermek születik, nem csak Magyarországon, hanem a környező országokban is. Európát "öreg kontinensnek" is nevezik, az egyre inkább korosodó lakosok miatt. Az átlagéletkor növekedése előre vetíti a nyugdíjkorhatár lassú emelkedését. Jelenleg 65 éves kortól lehet hazánkban nyugdíjba vonulni, de Nyugat-Európában már több országban is tervezik 70 évre emelni. Ezt valószínű, hogy egy idő után mi sem kerülhetjük el.

Egy jól működő társadalomban, ahol ugyanannyi gyermek születik, mint ahányan elhunynak, ez a rendszer arányosan működik, azonban ez már szinte minden országban eltolódott. Statisztikai tény, hogy az öregedés együtt jár az elszegényedéssel, elmagányosodással, az életszínvonal drasztikus csökkenésével és ezáltal az időskori depresszióval.

Így nincs más lehetősége a fiatalabb korosztálynak, mint gondolni a nyugdíjas évekre és lehetőség szerint félretenni. Szinte már lerágott csontnak számít az öngondoskodás kérdése, de mégsem lehet elég sokszor hangsúlyozni ennek fontosságát, hiszen az időskori életszínvonalunkat az aktív kori munkánkkal és a tudatos felkészüléssel tudjuk biztosítani.

Osszd meg másokkal is: