Sebők Péter, az Együtt sikeresen csapatának országos vezetője: „Kismamával vitatkozni? Eszembe sem jut!”

„Amióta apa lettem, nemcsak külső megfigyelőként látom, hogy mivel jár a nők számára az anyaság, – amiről eddig is sejtettem, hogy komoly plusz feladatokat jelent - de amióta mi is részesei vagyunk, nap mint nap rádöbbenek, hogy minden korábbi elképzelésemet felülmúlja. Ezért a korábbinál is fontosabbnak tartom az Együtt sikeresen anyukáknak kialakított programját.”

Ennek a nőket támogató projektnek az az egyik legfőbb célja, hogy azokat az anyukákat segítsék a kiteljesedésben, akik éreznek magukban ambíciót ahhoz, hogy csatlakozzanak az Együtt sikeresen csapatához: „Azok az anyukák, akik jelentkeznek hozzánk, rugalmasabb keretek között tehetnek szert plusz bevételre, és a munkavállalás mellett képezhetik is magukat. Jelenleg a hazai piac is kedvez nekik, lehetővé téve, hogy gyerek(ek) mellett is megtalálhassák a számításaikat és megvalósíthassák a céljaikat” – fejtette ki részletesebben Péter, aki már 17 éve tagja a csapatnak, így jó pár anyukával volt szerencséje együtt dolgozni. Erről kérdeztük őt mostani beszélgetésünkben.

Ez a program tényleg nagyon ígéretesen hangzik! Mennyire élnek ezzel a lehetőséggel az anyukák?

Túlzás nélkül állíthatom, hogy sokan látnak benne fantáziát és azoknak, akik belevágnak, többnyire tetszik is az a rendszer, amit számukra felépítettünk. Ez a projekt viszonylag új kezdeményezésnek számít a cégnél, de akik mostanában csatlakoztak, mindannyian azt mondják, hogy az itt lévő hangulat is hatalmas pluszt ad nekik. Mi is úgy látjuk, nagyra értékelik, hogy felnőttekkel beszélgethetnek és hogy fontos feladatokat kapnak. Az oktatásokon és a megbeszéléseken otthonról, Zoomon keresztül vehetnek részt a saját időbeosztásuk szerint, például a kicsi délutáni alvása közben vagy az esti altatást követően.

Nagyra értékelik az anyukák, hogy – még ha nincs is szükség 100%-os személyes jelenlétre – egy jó közösséghez tartozhatnak, vagyis nem „szorulnak be” a négy fal közé csak azért, mert gyermekük született. Természetes, hogy az első pár hónapban minden a baba körül forog, sok anyukában azonban egy idő után felébred a vágy, hogy rugalmas időbeosztással munkába álljon és valamilyen szinten visszatérjen a „felnőttek világába”. Úgy látjuk, hogy ez az egyik legnagyobb vonzerő számukra és ez az, amit a többi mellett nagyra értékelnek ebben a projektben.

„Csak” újonnan érkező kismamák csatlakozhatnak a programhoz vagy a régi munkatársaitoknak is adott a lehetőség?

Természetesen az utóbbi: vannak is többen olyanok az anyukák között, akik már azelőtt itt dolgoztak, hogy megszületett volna a gyerekük, így ők is csatlakoztak ehhez a programhoz és nagyon szeretik. Ennek a projektnek köszönhetően zökkenőmentesebben térhettek vissza a munka világába, amitől sokkal jobban érzik magukat a bőrükben.

Őszintén elmodták közülük többen is, hogy bár határtalan boldogsággal töltötte el őket az, hogy babájuk született, ugyanakkor tartottak attól, hogy sokkal nehezebben tudnak majd újra munkába állni. Ez a kezdeményezés viszont egyfajta hidat képez az anyaság és a munkavállalás között, így ez a félelmük is megszűnt.

Apaként én is családcentrikusabb lettem, igaz, a kislányom születése előtt is az voltam, így nagyon is átérzem a kismamák helyzetét. Szeretnék én is minél több időt a családommal tölteni, ha pedig a munka miatt túlzsúfoltak a napjaim, mindig próbálom úgy alakítani, hogy ha azok lecsengtek, behozzuk a lemaradást.

Így, hogy már csaknem 3 éve testközelből látod, mi vár az anyukákra a gyermekvállalás után, megváltozott a hozzáállásod a női munkatársakhoz?

Persze, mindenképp. Még elfogadóbb lettem és eszembe sem jutna egy kismamával vitatkozni. Teljesen értelmetlen lenne. Tényleg igaz az, hogy amíg az embernek nincs gyereke, csak elképzelései vannak arról, hogy a szülőség milyen boldogsággal jár együtt, ahogy arról is, hogy milyen változásokat, kihívásokat hoz magával. Szülőnek lenni nagyon nagy felelősség, ami gyökeresen megváltoztatja az ember gondolkodását és fontossági sorrendjét még akkor is, ha korábban karrieristának számított. Szerintem mindenkinél a gyermek kerül az első helyre!

Egyértelmű, hogy országos igazgatóként nagyon sok munkatárs karrierjét menedzseled. Nálatok milyen a csapat összetétele a nők és a férfiak arányát tekintve?

Körülbelül  70-30 körüli a férfiak javára, de ezen mindenképpen szeretnénk

javítani. Az anyukákat támogató projektnek is ez az egyik célja, mert nem lehet nem észrevenni, hogy egyre több nő bizonyítja nálunk, hogy hozzájuk is remekül passzol ez a munka, és egyre több olyan példát látok, hogy a nők jobban teljesítenek a férfiaknál.

Hogy látod, miben más egy női pénzügyi tanácsadó (majd később női vezető), mint egy férfi?

Az a pénzügyi tanácsadás, amit mi képviselünk, hosszú távra szóló együttműködést jelent az ügyfelekkel, és a nők fejlettebb emocionális képessége ezen a téren hatalmas pluszt jelent. Ennek köszönhető, hogy az ügyfelek hosszabb távon sokkal szívesebben működnek velük együtt és sok esetben kellemesebb társaságot jelentenek, mint egy férfi. Ugyanakkor a nők a többi nőt is megértik, vagyis az emocionális készségük miatt szerintem ők könnyebben megtalálják a közös nyelvet az ügyfelekkel.

A férfiak ennél racionálisabbak. Persze vannak olyan ügyfelek, akik épp ezt keresik egy pénzügyi tanácsadóban, de összességében azt gondolom, hogy a férfiaknak érdemes lenne leckét venni a nőktől emocionális beállítottságból.

A tréninget tartó előadóitok között sok nő van?

Hogy sok, azt nem mondhatnám, de van. A célkitűzéseink között sok más mellett az is szerepel, hogy a jövőben több női előadónk legyen.

Vezetőként másként viselkedsz egy alattad dolgozó nővel, mint férfival?

Muszáj, ez nem is kérdés. Szerintem mindenképpen javasolt is: egy jó vezető akkor lehet hatékony és úgy tud másokat irányítani, ha a vezetési stílusa a csapattagok személyiségéhez idomul, vagyis mindenképpen rugalmasnak kell lenni.

17 éve tevékenykedem itt, és már az elejétől fogva vettem fel női munkatársakat, pedig régen ez nem volt annyira jellemző a pénzügyi világban. Meggyőződésem, hogy teljesen más koedukált csapatban dolgozni: a nők jelenlétében a férfiak is másképp viselkednek, a nők kreativitása pedig nagyon jól jön a csapatmunkához. Mindig is úgy gondoltam – és a tapasztalataim a gyakorlatban is alátámasztották –, hogy a férfiak és a nők ebben a munkában is tökéletesen kiegészítik egymást.

 

 

Osszd meg másokkal is: