Startup - Hogy tudod megalapozni a vállalkozásod jövőjét az egyetemi évek alatt? II.

Napjainkban nagyon sok fiatal szeretne startupot indítani. De mi is az a startup, milyen tulajdonságok kellenek ahhoz, hogy belevágjunk és milyen előnyökkel kecsegtet egy jól átgondolt startup? Ezekre a kérdésekre ad most választ nektek László Ákos, az Együtt Sikeresen csapat fiókvezetője.

II. rész

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy fiatalnak, hogy működőképes startupot hozzon létre?

Ha egy fiatal teljesen a nulláról szeretne elkezdeni egy startupot, az adott területen nagyon sok háttérismerettel kell rendelkeznie, sokat kell olvasnia, tájékozódnia, és a felsőoktatási tantervét is ennek mentén kell összeállítania. Ugyan mindebből 70%-ot meg lehet tanulni az Együtt Sikeresen csapatánál, de fontos a másik 30% is, amelyet megfelelő szakosodással, plusz ismeretek beépítésével lehet elérni. Kell egy határozott elképzelés, merni kell nagyot álmodni, sok esetben az emberi naivitás hasznos is lehet. Ha egy fiatal fixen tudja, mit szeretne, hova akar eljutni, akkor igenis fel tud építeni egy startupot.

Előny az is egy fiatal esetében, hogy még nincs kiforrva a személyiségük, ezáltal formálható. Ha pedig van egy erős cél, akkor amiatt képes változni az ember. A rugalmasság rendkívül fontos, tudnia kell alkalmazkodni minden szituációhoz. Ne úgy tekintsen egy dologra, hogy itt egy probléma, hanem ez egy megoldandó feladat. Cselekvőképesnek kell lenni, és nem csak beszélni róla, talán ez a legnehezebben tanulható képesség. Ha azonban tudja az ember, mi a mozgatórugója, képes előre vizionálni maga előtt a céljait és bevonzani azokat.

Milyen típusú startupban érdemes gondolkodni manapság?

Egyértelműen a digitalizációban és fejlesztésekben van a jövő, bármilyen cégem is van, ha meg tudom jeleníteni az online platformon, akár a bevételeim, készletmozgásom is megsokszorozódhat. Online ugyanis nincsenek korlátok, azonban ha ez nem kivitelezhető, akkor a mai világban nincs jövője egy startupnak. Olyanban érdemes gondolkodni, ami mind online, mind offline megállja a helyét, és ha ez megvan, minden áron ki kell mellette tartani.

Ha az időzítést nézzük, akkor általában a diploma közeledtével erősödik fel egy fiatalban a startup gondolata. Az utolsó hónapokban kell ugyanis döntenie arról, hogy eladja-e az idejét egy multinak vagy önmaga főnöke lesz és létrehoz egy startupot. A saját tapasztalatom is az, hogy ez a döntés általában az utolsó pillanatban születik meg. Államvizsgáig én sem tudtam pontosan, mit akarok, csak annyiban voltam mindig biztos, hogy nem szeretnék alkalmazott lenni, ne más ossza be az időm, hanem saját magam. Végül olyan ember hívott az Együtt Sikeresen csapathoz, akire én nem is emlékeztem, de ő emlékezett rám. Ebből is látszik, hogy az első és legfontosabb lépés a kapcsolatépítés.

 

Osszd meg másokkal is: