Vállalkozz okosan, 8 lépésben!

Keress fotókat, készíts belőlük montázst, amit kirakhatsz az irodádban, otthonodban, de akár háttérként is beállíthatod okos eszközeiden, így a nehezebb időszakokban is látod, hogy miért is raksz bele olykor extra energiát a vállalkozásod felépítésébe.
  1. lépés

Célkitűzés:

-Olyan tevékenységet válassz, aminek keretein belül meg tudod valósítani önmagadat.

Ehhez elengedhetetlen, hogy rendelkezz rövid és hosszú távú célokkal.

Ezen célokat fontos, hogy a lehető legpontosabban konkretizáld, majd vizionalizáld.

Keress fotókat, készíts belőlük montázst, amit kirakhatsz az irodádban, otthonodban, de akár háttérként is beállíthatod okos eszközeiden, így a nehezebb időszakokban is látod, hogy miért is raksz bele olykor extra energiát a vállalkozásod felépítésébe.

  1. lépés

Higgy magadban és abban is amire vállalkoztál:

A HIT szerepe meghatározó, hiszen ha hiszed, hogy a szolgáltatásod hasznos, tényleges segítséget nyújt ügyfeleidnek/vevőidnek, akkor fogsz kitartani a vállalkozásod mellett a legnehezebb időszakokban is. 

A vállalkozás megadja számodra az esélyt, hogy szabadon alkoss

Tehát olyan területen kezdj vállalkozni, ami nem csak megállja a helyét az adott piacon, hanem élvezed is a vele való foglalkozást- kisebb a korai kiégés esélye.

  1. lépés

Törekedj az egyensúlyra:

Mivel  a legtöbb vállalkozás nagyfokú teret ad a kreativitásnak, önkifejezésnek,  ezért oda kell figyelni, nehogy túl nagy teret adjunk ezen tulajdonságok kiteljesedésének, mert az az üzletünk eredményességének rovására mehet -egyfajta hobbi tevékenységgé alakul át.

Ha pedig túlzottan az üzletszerűség veszi át a szerepet, akkor előfordulhat, hogy nem találjuk már benne eléggé saját magunkat és ez a vevőkörre is rossz hatással lehet.

A lényegnek az arányosságnak kell lennie, miszerint a kreativitásod, rugalmasságod egy olyan  termékben/szolgáltatásban csúcsosodjon ki ami vállalkozásod számára pénzben mérhető értéket teremt

  1. lépés

Üzleti Terv:

Rendelkezz világos, megvalósítható üzleti tervekkel, hogy vállalkozásod ne „Tiszavirág” életű legyen, hanem hosszútávon fenntartható.




  1. lépés

Ne habozz visszaforgatni!

Egy vállalkozás folyamatos szellemi és anyagi invesztációra szorul, az első években a bevételek jelentős részét vissza kell forgatnod a vállalkozásodba, hogy az fejlődni tudjon, emellett folyamatosan képezned kell magad, törekedned kell az innovációra.

  1. lépés

Munkatársak kiválasztása:

Olyan személyekkel vedd magad körül a hétköznapokban és a munkádban, akikkel szívesen töltöd az időd és lehet tőlük tanulni.

Törekedj arra, hogy saját magadnál is „jobb embereket” találj kollégáknak. Ők lesznek a vállalkozásod motorjai, nélkülük nem fogsz tudni nagyra nőni.

Velük nem elképzelhetetlen az aktív barátság sem.

  1. lépés

Költségek optimalizálása

Törekedj a költséghatékonyságra!

Amennyiben tevékenységed engedi dolgozz otthonról. Ma már az online térben rengeteg vállalkozást lehet működtetni, ezzel jelentős bérleti, rezsi költséget takaríthatsz meg.

A vállalkozásodhoz elengedhetetlen méretű irodát válassz. Legyen szemed előtt a kevesebb néha több szemlélet. Inkább legyen kisebb, de elegánsabb, nívósabb megjelenésű irodád, mint feleslegesen nagy területű de egyszerűbb kivitelezésű.

 

8.lépés

Válassz egy jó könyvelőt!

Mivel egy vállalkozás teljesen más rálátást igényel adózási kérdésekben, mint egy alkalmazott esetében így szükséged lesz egy könyvelő/könyvelő iroda segítségére, aki nem csak az adóbevallásod elkészítésében lesz a segítségedre, hanem többek között a megfelelő vállalkozási forma kiválasztásában, a költségeid elszámolásában, az alkalmazottakkal kapcsolatos ügyintézésben stb.

 

8+1lépés

Ha elbuksz, kezd újra!

Talán a legfontosabb ismérve egy sikeres vállalkozónak, hogy bármiben is sikeres, korábban volt legalább egy nagy üzleti bukása. Ez is azt mutatja, hogy kitartónak kell lenned és újra és újra bele kell vágnod! Természetesen nem törvényszerű, hogy kétszer ugyanabba a folyóba lépj, belekezdhetsz teljesen más tevékenységi területbe. A lényeg, hogy tanulj a korábban elkövetett hibákból és hasznosítsd ezen tapasztalataidat, hogy az újonnan kezdett üzletedben még nagyobb sikereket tudj elérni.

Osszd meg másokkal is: